Ακμή και καλοκαίρι

 

 

Η ακμή είναι συχνά μια κακή εμπειρία για τους έφηβους. Μόνο το 10 με 20% είναι οι τυχεροί που ξεφεύγουν, ενώ σε 15% των περιπτώσεων, τα σπυράκια είναι πολυάριθμα, φλεγμονώδη, μολυσμένα και πραγματικά αντιαισθητικά. Αλλά ακόμα και όταν η ακμή είναι μέτρια, έχει  ψυχολογικές επιπτώσεις και περιπλέκει τις κοινωνικές τους σχέσεις σε μια ήδη δύσκολη εποχή στη ζωή τους.

 

 

Ο ήλιος:  κακός φίλος της ακμής

Παρά τη συχνότητα της ακμής, πολλές παρανοήσεις εξακολουθούν να κυκλοφορούν για το πρόβλημα αυτό. Οι έφηβοι,(αλλά και οι γονείς τους, κάνουν λάθη ως προς τη φροντίδα του δέρματός τους και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να  αντιμετωπίζουν τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα και τις μικροκύστες.

Πρώτη δοξασία: ο ήλιος θεραπεύει την ακμή. Στην πραγματικότητα, είναι ένας ψεύτικος φίλος. Η έκθεση στον ήλιο έχει βεβαίως αντιβακτηριακή δράση, μειώνει τη φλεγμονή που προκαλούν τα σπυράκια και αρχικά τα στεγνώνει. Αλλά αυτή η βελτίωση δεν διαρκεί και ο ήλιος τελικά έχει βλαβερές συνέπειες. Επειδή, για να προστατευθεί από τις ηλιακές ακτίνες, το δέρμα γίνεται παχύτερο, οι πόροι φράσσονται και το σμήγμα – που εκκρίνεται άφθονα κατά τη διάρκεια της εφηβείας – δεν μπορεί πλέον να παροχετευθεί. Όταν αρχίζει η σχολική χρονιά, η αντιφλεγμονώδης επίδραση του ήλιου τελειώνει, η έκκριση σμήγματος χειροτερεύει, η φλεγμονή ξεκινά πάλι και οι βλάβες ερεθίζονται. Εξ ου και η εισροή εφήβων σε δερματολόγους ήδη από τον Σεπτέμβριο …

 

 

 

Η διατροφή και το… αθώο φαγητό

Κυκλοφορεί μία παρανόηση, ότι η ακμή οφείλεται σε ορισμένα τρόφιμα. Κανένα σοβαρό επιστημονικό έργο δεν έχει καταδείξει το ρόλο της σοκολάτας, των αλλαντικών ή του τυριού στη πρόκληση της ακμής. Συνιστάται, όμως μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

 

Τα τρία στάδια της ακμής

Οι ορμόνες φύλου, οι οποίες αρχίζουν να εκκρίνονται άφθονα στην εφηβεία, προκαλούν μεταβολές στο σώμα, όπως η εμφάνιση τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα, η ανάπτυξη του στήθους στα κορίτσια, αλλαγές της φωνής. Οι ορμόνες επίσης μεγεθύνουν τους σμηγματογόνους αδένες και αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος. Αυτή η έκκριση ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα) είναι πολύ υψηλήκατά την εφηβεία, ειδικά στα αγόρια. Στα κορίτσια, παράγονται στις ωοθήκες και τα επινεφρίδια. Το πρώτο στάδιο λοιπόν της ακμής είναι η αύξηση της έκκρισης σμήγματος, με αποτέλεσμα τους διασταλμένους πόρους, το λιπαρό και γυαλιστερό δέρμα – που ονομάζεται από τους γιατρούς σμηγματόρροια . Χωρίς σμηγματόρροια δεν υπάρχει ακμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βλάβες εντοπίζονται στις περιοχές που είναι πλουσιότερες σε τριχοθυλάκια, εκεί όπου βρίσκονται οι σμηγματογόνοι αδένες  (τρίχες + σμηγματογόνοι αδένες) κύρια στο πρόσωπο (πηγούνι, μάγουλα, μύτη, μέτωπο), κατά δεύτερο λόγο στο τριχωτό της κεφαλής, τους ώμους και τον κορμό.

Μαύρα στίγματα, σπυράκια

Ωστόσο, δεν εμφανίζεται ακμή σε όλα τα λιπαρά δέρματα.Αν το σμήγμα συσσωρεύεται και δεν μπορεί πλέον να ρέει κανονικά, οι πόροι φράσσονται κι έτσι εμφανίζονται οι φαγέσωρες (μαύρες κουκίδες) ή κλειστές λευκές κουκίδες, οι μικροκύστες. Το μαύρο χρώμα οφείλεται στην οξείδωση του σμήγματος όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Όταν πιέσετε μια μαύρη κουκίδα, βγαίνει ένα λευκό νήμα, που αποτελείται από μίγμα σμήγματος και κερατινοκύτταρα (κύτταρα που υπάρχουν στους σμηγματογόνους θύλακες). Προσοχή,συχνά οι έφηβοι στην ανυπομονησία τους να απαλλαγούν από τα σπυράκια τους τα πιέζουν με κίνδυνος να τα ερεθίσουν και να τα μολύνουν.

Φλεγμονή και μόλυνση: εξανθήματα, φλύκταινες και οζίδια

Δυστυχώς, το συσσωρευμένο και στάσιμο σμήγμα είναι η ιδανικήτροφή για ορισμένα βακτηρίδια που φυσιολογικά υπάρχουν στα τριχοθυλάκια του δέρματος,  συμπεριλαμβανομένου του Propionibacteriumacnes. Αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και προκαλούν τα δυσάρεστα φλεγμονώδη σπυράκια.

Η ακμή διακρίνεται σε τύπους.  Στο ίδιο πρόσωπο μπορεί να συνυπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής, π.χ. σταθερή ακμή με φαγέσωρες και φλεγμονώδης ακμή με βλατίδες, φλύκταινες ή μικροκύστες. Ο δερματολόγος θα την κατηγοριοποιήσει και θα δώσει την ανάλογη θεραπεία.

Σε μερικές περιπτώσεις δημιουργούνται μεγάλες κύστες λευκές ή κόκκινες, οι οποίες μπορεί  να αφήσουν δύσμορφα σημάδια και μπορεί να χρειάζονται διάνοιξη και καθάρισμα από το Δερματολόγο.

 

Η ακμή στους ενήλικες… συμβαίνει και αυτό!

Η ακμή επηρεάζει κυρίως τους εφήβους, όμως και ενήλικες μπορεί επίσης να υποφέρουν. Στις γυναίκες, οι βλάβες εντοπίζονται κυρίως στο πηγούνι, είναι λίγες και κατά καιρούς παρουσιάζουν εξάρσεις. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να μάθετε αν πρόκειται για ορμονική ανωμαλία, η οποία μπορεί να είναι υπεύθυνη ταυτόχρονα για υπερτρίχωση στο σώμα,τριχόπτωση μαλλιών, διαταραχές της περιόδου και αύξηση βάρους. Αλλά είναι αρκετά σπάνιο. Για τις άλλες περιπτώσεις, δεν είναι γνωστή η αιτία.

Η διάρκεια της ακμής: από 3 έως 4 χρόνια κατά μέσο όρο

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Συνήθως η ακμή διαρκεί 3 έως 4 χρόνια και εξαφανίζεται αυθόρμητα πριν από την ηλικία των 20-25 ετών. Όσο πιο νωρίς εμφανίζεται η ακμή (μερικές φορές στην ηλικία των  9-10 ετών για τα κορίτσια, 10-11 ετών για τα αγόρια), τόσο πιο πιθανό είναι να είναι σοβαρή και η θεραπεία δύσκολη και χρονοβόρα.

Σοβαρή ακμή: Προσοχή στις ουλές

Ειδικά όταν η ακμή είναι σοβαρή, με κακή φροντίδα ή αν τα σπυράκια συμπιέζονται και κακοποιούνται η πιο κοινή επιπλοκή είναι οι ουλές.  Αυτά τα σημάδια μπορεί να μοιάζουν με μικρούς κρατήρες με διάφορα σχήματα και βάθος και να δίνουν ανώμαλη όψη στο δέρμα.

Θεραπεία της ακμής

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ακμής.

Τοπικά σκευάσματα που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι:

  • Αζελαϊκό οξύ
  • Υπεροξείδιο του βενζυλίου
  • Γλυκολικό οξύ
  • Γαλακτικό οξύ
  • Ρετινοειδή ( παράγωγα της βιταμίνης Α)
  • Σαλικυλικό οξύ

Πρόκειται για ουσίες που εφαρμόζονται το βράδυ πριν από τον ύπνο με προσοχή στη χρήση, γιατί μπορεί να κάνουν το δέρμα ξηρό και ερεθισμένο. Ο σκοπός τους είναι να κάνουν ομαλή τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και να κάνουν λείους τους πόρους.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί λήψη αντιβιοτικών ή ρετινοειδών από το στόμα ή ακόμη και κορτιζόνης σε σοβαρή φλεγμονώδη ακμή.

Το καλό πλύσιμο με ήπιο σαπούνι και χλιαρό νερό δύο φορές την ημέρα είναι απαραίτητα για τη θεραπεία ακόμη και τη πρόληψη της ακμής. Μη χρησιμοποιείτε scrub γιατί μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να επιδεινώσει την ακμή.

Δεν υπάρχει ιδανική θεραπεία για την ακμή. Μερικοί έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα με ένα προϊόν, ενώ άλλοι χρειάζονται συνδυασμούς προϊόντων για να θεραπευθούν.

Η καλή συνεργασία με το Δερματολόγο θα οδηγήσει στο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει σήμερα ακμή, όσο σοβαρή κι αν είναι που να μη θεραπεύεται.

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ