Μέλασμα – Χλόασμα (Πανάδες)

 

 

Συχνά παρατηρούνται καφέ έως γκρι περιοχές συμμετρικά στις παρειές, στο άνω χείλος και στο μέτωπο, οι οποίες συνδέονται και επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο. Αυτή η εικόνα ονομάζεται μέλασμα ή χλόασμα (πανάδες) και εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες αλλά και σε ποσοστό 5-10% στους άνδρες. Μπορεί και άλλα μέλη της οικογένειας να έχουν ιστορικό μελάσματος.

Γιατί να θεραπεύσω το μέλασμα;

Η θεραπεία του μελάσματος προτείνεται για λόγους αισθητικούς, συναισθηματικούς, αλλά και κοινωνικούς και στοχεύει στη:

 • Βελτίωση της εμφάνισης
 • Τόνωση της αυτοπεποίθησης
 • Προαγωγή της υγείας του δέρματος

Μέλασμα, τι χρειάζεται να γνωρίζω;

Το μέλασμα εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το χρωματισμό της επιδερμίδας (μελανοκύτταρα) αρχίζουν να παράγουν επιπλέον χρώμα. Αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη μεγάλων κηλίδων με καφέ ή γκρίζα απόχρωση στην επιδερμίδα και μπορεί να εμφανιστεί στα μάγουλα, στα ζυγωματικά, στο πηγούνι, στη μύτη, στο μέτωπο, πάνω από τα φρύδια και/ή στο άνω χείλος.

Κατά περίπτωση σε ασθενείς με σημαντική έκθεση σε UV ακτινοβολία το μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια και στο λαιμό. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους φωτότυπους του δέρματος αλλά είναι πιο συνηθισμένο σε ασθενείς πιο σκουρόχρωμους. Έχει παρατηρηθεί ότι το μέλασμα είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό.

Η ηλιακή έκθεση και τα υψηλά ποσοστά των γυναικείων ορμονών μπορούν να επιδεινώσουν το μέλασμα. Η θερμοκρασία, η έντονη ξηρότητα της επιδερμίδας, ορισμένα καλλυντικά ή φάρμακα και η φλεγμονή είναι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Το μέλασμα διαρκεί αρκετά χρόνια έως δεκαετίες και έτσι οι ασθενείς θα χρειαστούν ένα πρόγραμμα θεραπείας και συνεχή φροντίδα.

Η θεραπεία συχνά αρχίζει με ένα πρόγραμμα φροντίδας του δέρματος με καθημερινή χρήση αντηλιακής, ενυδατικής κρέμας και προϊόντα λεύκανσης. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες φαρμακευτικές ουσίες που περιλαμβάνονται στα προϊόντα φροντίδας είναι η υδροκινόνη, βιταμίνη C, αζελαϊκό οξύ, τρετινοϊνη, κοχικό οξύ και η νεότερη επαναστατική ουσία το τρανεξαμικό οξύ.

Οι ασθενείς οι οποίοι δε βλέπουν βελτίωση με το πρόβλημα του μελάσματος με τη χρήση τοπικών σκευασμάτων αποκλειστικά, μπορούν να ακολουθήσουν πιο δραστικές θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν επιφανειακά χημικά πίλινγκ, μικροδερμαπόξεση και/ή Laser τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με πιο σκουρόχρωμους φωτότυπους και κυρίως από έμπειρο δερματολόγο.

Το μέλασμα είναι μία ιδιαίτερη και ευαίσθητη κατάσταση και οι ασθενείς μπορεί και να παρουσιάσουν επανεμφανίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο δερματολόγος θα είναι στη διάθεσή σας ώστε να παρέχει φροντίδα σε σας και την επιδερμίδα σας σε βάθος χρόνου.

«Πρέπει» και «δεν πρέπει»

Πρέπει:

 • Να αποφύγετε την παρατεταμένη ηλιακή έκθεση
 • Να φοράτε καπέλο, γυαλιά, να αναζητάτε σκιά όταν είστε έξω
 • Να χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα καθημερινά με SPF μεγαλύτερο του 30 και θυμηθείτε να επαναλαμβάνετε ανά δύο ώρες σε επαρκή ποσότητα

Δεν πρέπει:

 • Να ξεχνάτε το αντηλιακό σας.
  Μία μέρα έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή κρέμα μπορεί να επιδεινώσει το μέλασμά σας
 • Μην κακοποιείτε την επιδερμίδα σας με έντονη τριβή, με πίλινγκ που περιέχει κόκκους

Η αγάπη της ομορφιάς είναι καλό γούστο, η δημιουργία της είναι γνώση

Ερωτήσεις σχετικά με το μέλασμα τις οποίες θα απευθύνετε στον δερματολόγο σας

 • Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία για μένα (ποιες είναι οι επιλογές)
 • Ποιο είναι το κόστος της προτεινόμενης θεραπείας
 • Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
 • Πόσο συχνά χρειάζομαι θεραπεία για να βελτιώσω ή/και να λευκάνω το μέλασμά μου;
 • Με ποια χρονική απόσταση πραγματοποιούνται οι θεραπείες;
 • Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες ή επιπλοκές που συνδέονται με τη διαδικασία;
 • Πώς μπορώ να προετοιμάσω το δέρμα μου για τη θεραπεία;
 • Θα πονέσω;
 • Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία που σχετίζεται με τη διαδικασία;
 • Τι να περιμένω μετά τη διαδικασία (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα);

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Lime Light

Το Limelight είναι θεραπεία μη επεμβατική που στοχεύει στην ανανέωση του δέρματος του προσώπου και του σώματος. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς βελτιώνει τόσο την τονικότητα όσο και τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας, καθώς επίσης και τις επιφανειακές ατέλειες που συνδέονται με τη γήρανση και τις ηλιακές βλάβες. Πρόκειται για μια φωτοθεραπεία που προσαρμόζεται ανάλογα με τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας, την κατάστασή της και προσφέρει αναγέννηση των κυττάρων. Είναι η απόλυτα ενδεδειγμένη θεραπεία για τις καλοήθεις χρωματικές βλάβες, τις δυσχρωμίες (εξάλειψη των καφέ κηλίδων) και των πανάδων. Οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται εξατομικεύονται ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και το πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπισθεί. Οι θεραπευτικές συνεδρίες συνήθως είναι 1-2 και γίνονται ανά 4 εβδομάδες. Η μέθοδος αποτελεί μία ιδανική θεραπεία για την διόρθωση των βλαβών από τον ήλιο μετά το πέρας του καλοκαιριού.

Μικροδερμοαπόξεση

Κρύσταλλοι αργίλου ή οξειδίου του αλουμινίου εκτοξεύονται ελεγχόμενα, προσκρούουν στην επιφάνεια του δέρματος , ενώ συγχρόνως αναρροφώνται μαζί με το απολεπισμένο δέρμα.

Η Μικροδερμοαπόξεση διεγείρει, ενεργοποιεί, τονώνει και αποκαθιστά όλες τις φυσικές λειτουργίες του δέρματος σε βάθος, ώστε να έχουμε μία ουσιαστικά υγιή, εμφανισιακά λαμπερή και λεία επιδερμίδα. Με τη διαδικασία αυτή το πάχος της επιδερμίδας συνεχώς αυξάνεται, αναπαράγεται ελαστίνη, ενώ σταδιακά βελτιώνεται ο τόνος του δέρματος και η ελαστικότητα καθώς και η υφή και το χρώμα του.

Η Μικροδερμοαπόξεση προτείνεται για την αναζωογόνηση θαμπού, ξηρού και σκληρού δέρματος, την εξάλειψη δυσχρωμιών και τη βελτίωση λεπτών ρυτίδων.

Συστήνεται η επανάληψη των συνεδρίων σε διαστήματα 2 εβδομάδων

Χημικά πίλινγκ

Το χημικό πίλινγκ είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, του προσώπου, του λαιμού και των χεριών. Ένα χημικό διάλυμα εφαρμόζεται στο δέρμα που προκαλεί μέσα σε λίγες μέρες την απολέπισή του. Έτσι, νέο δ΄ερμα αναγεννάται το οποίο είναι φρέσκο, απαλό, ομαλό (χωρίς ρυτίδες) και με ομοιόμορφο χρωματισμό. Η διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί αποτελεσματικά με τη χρήση της τεχνικής των μικρονυγμών (Dermapen, Dermaroller). Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται συνδυαστικά στα πίλινγκ για τη θεραπεία του μελάσματος είναι:

Γλυκολικό οξύ
Γαλακτικό οξύ
Μηλικό οξύ
Κιτρικό οξύ
Σαλικυλικό οξύ
Μαντελικό οξύ
Κοχικό οξύ
Τριχλωροξικό οξύ
Πυρουβικό οξύ
Αζελαϊκό οξύ
Ασκορβικό οξύ
Ρετινοϊκό οξύ
Οξύ φαινόλης
Arbutin (γλυκοζυλιωμένη υδροκινόνη)
Τρανεξαμικό οξύ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ