Πανάδες και πως να απαλλαγούμε από αυτές

 

 

Πως δημιουργούνται οι ενοχλητικές  «καφέ κηλίδες» και τρόποι αποφυγής και αντιμετώπισης

Μελαγχρώσεις -ή κοινώς πανάδες- ονομάζουμε τις σκούρες κηλίδες του δέρματος  οι οποίες εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τα χέρια και το ντεκολτέ.

Η μελανίνη είναι η φυσική χρωστική που δίνει στο δέρμα μας  το χρώμα της. Η παραγωγή μελανίνης μας προστατεύει από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Όταν τα κύτταρα χρωστικής μας(μελανοκύτταρα)  παράγουν πάρα πολύ μελανίνη ή διαταράσσονται, ενδέχεται να εμφανιστούν κηλίδες χρωστικής. Η ανάπτυξη κηλίδων χρώσης οφείλεται συχνά στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί  επίσης να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εμφανίζονται κυρίως σε άτομα με σκουρόχρωμο φωτότυπο.

Έκθεση στον ήλιο

Η υψηλή και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει τα μελανοκύτταρα να παράγουν πάρα πολύ μελανίνη και η χρωστική συσσωρεύεται στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα της γνωστές «καφέ κηλίδες».

Εγκυμοσύνη

Ορισμένες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα τον μελαγχρώσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά κι αμέσως μετά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγονται περισσότερες γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα). Αυτές οι ορμόνες προάγουν την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα μας. Οι μελαγχρώσεις εμφανίζονται σταδιακά ,ειδικά στα μάγουλα, στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια και στο άνω χείλος

 Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση

Μπορεί να συμβεί μετά από επούλωση τραύματος ή βλάβη του δέρματος. Ένα κοινό παράδειγμα είναι τα σημεία υπερμελάγχρωσης σε άτομα που είχαν ακμή.

Πώς να τις αποφύγετε:

  • Πολύ καλή ενυδάτωση του δέρματος. Μια καλή ενυδατική κρέμα που θα σας προτείνει η δερματολόγος σας μπορεί να αποκαταστήσει τον λιπιδικό φραγμό του δέρματος , βοηθώντας το να προστατευθεί περαιτέρω από τις καταστροφικές ακτίνες του ηλίου.
  • Εφαρμόστε την αντιηλιακή σας κρεμάς 20’  πριν από την έκθεση στον ήλιο για να έχουν το χρόνο να ενεργοποιηθούν οι δείκτες προστασίας . Ιδανικά φροντίστε η αντιηλιακή σας να έχει δείκτη προστασιας>30spf και να την ανανεώνετε ανά 2 ώρες.
  • Η Χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση των πανάδων.
  • Αποφύγετε την αποτρίχωση με κερί διότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελαγχρωσης.

Πώς να τις αντιμετωπίσετε:

  • Peelings

TRANEXAMIC PEELS: Ειδικά σχεδιασμένα peelings με πρωτοποριακά συστατικά όπως τα τρανεξαμικό οξύ –ότι πιο καινούργιο στη λεύκανση δέρματος-.

AHA PEELS: Peelings με οξέα φρούτων που βοηθούν στον αποχρωματισμό των πανάδων.

Peelings

  • LimeLight by Cutera®

Πρόκειται για μια φωτοθεραπεία που προσαρμόζεται ανάλογα με τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας, την κατάστασή της και προσφέρει αναγέννηση των κυττάρων. Είναι η απόλυτα ενδεδειγμένη θεραπεία για τις καλοήθεις χρωματικές, τις αγγειακές (ροδόχρους ακμή, αιμαγγειώματα) βλάβες, τις δυσχρωμίες (εξάλειψη των καφέ κηλίδων), των πανάδων, καθώς επίσης και σε ήπια έως μέτρια φλεγμονώδη ακμή.

Lime Light

  • DermaPen 4®

Επαναστατική μέθοδος Microneedling (μικρονυγμοί στο δέρμα) με ειδικά πρωτόκολλα για την λεύκανση του δέρματος.

Dermapen 4®-Ανανέωση προσώπου

  • Φωτοδυναμική θεραπεία Glyco Ala®

Πρόκειται για μια νέα εντυπωσιακή εξέλιξη της επιστήμης που αξιοποιεί τοπικά σκευάσματα τα οποία ευαισθητοποιούνται με το φως και έχουν ως σκοπό την ανανέωση του δέρματος.

Φωτοδυναμική θεραπεία

  • Microdermabrasion

Μηχανικός  καθαρισμός  ο οποίος αφαιρεί της επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος και τα νεκρά κύτταρα με αποτέλεσμα να εξαχνώνονται η μελαγχρώσεις.

Microdermabration

  • Μεσοθεραπεία

Με αυτή τη μέθοδο εισάγονται ειδικές ουσίες σε διάφορα βάθη του δέρματος που επαναφέρουν την τονικότητα του δέρματος.

Μεσοθεραπεία

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ