Η Κυτταρίτιδα και η Μεσοθεραπεία

Η κυτταρίτιδα εντοπίζεται συχνότερα στους μηρούς, γλουτούς, κάτω κοιλιά, αλλά και οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει λίπος. Περιγράφεται ως φλοιός πορτοκαλιού, πάπλωμα, αναδιπλώσεις και συναντάται πιο συχνά σε υπέρβαρες γυναίκες. Είναι δυνατό να εμφανίζεται κυτταρίτιδα και σε άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Εμφανίζεται κατά 90% σε γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Εκτός από λόγους κληρονομικότητας οφείλεται σε κακή διατροφή και σε κυκλοφορικά προβλήματα.

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται με πτυχώσεις ή εσοχές και προεξοχές στην όρθια θέση ή την καθιστή και πρόκειται για αισθητικό πρόβλημα κι όχι λειτουργικό.

Η ακριβής αιτιολογία της κυτταρίτιδας δεν είναι γνωστή μέχρι τώρα. Πολυάριθμες μελέτες προσπαθούν να εξηγήσουν τα αίτια της κυτταρίτιδας.  Ίσως υπάρχει ελάττωση ακεραιότητας και ελαστικότητας του χορίου, πιθανή εξασθένιση των ορίων μεταξύ  χορίου και υποδόριου ιστού, υπερτροφία ή υπερπλασία των λιποκυττάρων ιδιαίτερα σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Υπάρχει μία επιστημονική θεωρία ότι σε επίπεδο των προτριχοειδών αγγείων  και των σφιγκτήρων των αρτηριολίων  δημιουργείται συμπίεση με αποτέλεσμα την μετακίνηση υγρών εξωκυττάρια και τη συμφόρηση.  Έτσι δημιουργείται οίδημα και αδυναμία παροχέτευσης από τη φλεβική κυκλοφορία. Ταυτόχρονα δημιουρείται αυξημένη συμπίεση του λίπους στο δικτυωτό στρώμα του χορίου, οπότε τα διαφραγμάτια μετακινούν το χόριο προς το υποδόριο και δημιουργούνται οι εμβυθύνσεις.

Ποιές θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν;

Καλλυντικά, Μεσοθεραπεία, Endermologie ESI, Συσκευές ραδιοσυχνοτήτων, Θεραπεία με Διοξείδιο του άνθρακα, UltraShape, Ultherapy, Liposonix, TriActive, VelaSmooth, SmoothShapes, Subcision, Ultrasonic ή λιπόλυση με Laser,  Cellulaze.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Πώς δρα η Μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Γίνεται έγχυση λιποδυαλυτικών ουσιών κύρια Φωσφατιδυλχολίνης – εκχύλισμα από λεκιθίνη καρπού σόγιας . Η φωσφατιδυλχολίνη αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία σχηματισμού αθηρωματικών πλακών στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το πρώτο σκεύασμα που κυκλοφόρησε εγκρίθηκε στη Γερμανία για λιπώδη εμβολή, δυσλιπιδαιμία και ηπατική κίρρωση από αλκοόλ.  Στο λιπώδη ιστό δρα ως γαλακτοματοποιητής. Η προσθήκη  Νατριούχου Δεοξυχολίνης ενισχύει το αποτέλεσμα της λιποδυάλισης. Η Νατριούχος Δεοξυχολίνη είναι πιο δραστική από τη Φωσφατιδυλχολίνη, είναι ένα είδος απορρυπαντικού που καταστρέφει  τα λιποκύτταρα. Η πρώτη δημοσίευση λιποδυάλισης με τις δύο πιο πάνω ουσίες για αισθητικούς σκοπούς ήταν για θεραπεία του λίπους που προεξέχει κάτω από τα μάτια «σακούλες» με πολύ καλά αποτελέσματα. Η θεραπεία στην κυτταρίτιδα γίνεται με πολλαπλές μικροενέσεις του σκευάσματος υποδόρια και σε 4-6 συνεδρίες.

Η L- καρνιτίνη δρα σε συνδυασμό με τη Φωσφατιδυλχολίνη, επειδή αυξάνει το μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων. Άλλες λιποδυαλιτικές ουσίες είναι η Ισοπροτερενόλη, Αμινοφυλλίνη, Καφεΐνη οι οποίες ανήκουν στους ενεργοποιητές των βήτα-αδρενεργικών ουσιών σε συνδυασμό με τη Βιταμίνη Β-12, το σύμπλεγμα Β και το Gingo Biloba.

Η λιποδιάλυση δεν ενδείκνυται σε μεγάλες εναποθέσεις λίπους και δεν αντικαθιστά τη λιποαναρρόφηση. Οι εγχύσεις των λιποδιαλυτικών ουσιών γίνονται στο υποδόριο λίπος. Χρειάζονται μέχρι και τέσσερις συνεδρίες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συστήνονται αναμνηστικές θεραπείες για διατήρηση του αποτελέσματος.

GALLERY

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ