Τροφές που ανεβάζουν γρήγορα το ζάχαρο στο αίμα, όπως το λευκό ψωμί και οι τηγανητές πατάτες μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Αν αποφύγουμε για παράδειγμα το σουβλάκι με πίτα και πατάτες δεν σημαίνει ότι θα βγάλετε λιγότερα σπυράκια, αλλά υπάρχει κάποια σχέση όπως μας λένε οι νέες έρευνες.
Αν καταναλώνετε γλυκαιμικές τροφές και αναψυκτικά το ζάχαρο στο αίμα ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Τέτοιες τροφές είναι για παράδειγμα το λευκό ψωμί, ζυμαρικά, τσιπς, κρουασάν, κουλουράκια, τσουρέκια, γλυκά, ποτά με ζάχαρη.
Χαμηλή γλυκαιμική διατροφή βοηθάει στην μείωση των στοιχείων ακμής.
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν μειώσει την ένταση της ακμής σας. Τέτοιες τροφές είναι τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά, μερικά φρέσκα φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί και ολικής άλεσης δημητριακά όπως η βρώμη.
- Αμερική: 2,258 ασθενείς μπήκαν σε διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για να χάσουν βάρος. Το 87% παρουσίασε μείωση στην ακμή και το 91% δήλωσε πως χρειάστηκε λιγότερα φάρμακα για να την αντιμετωπίσει.
- Αυστραλία: 43 άνδρες με ακμή (15-25 ετών) συνέχισαν τη συνηθισμένη τους διατροφή ή την άλλαξαν με μία χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για 12 εβδομάδες. Αυτοί με τη διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη στο τέλος των 12 εβδομάδων είναι αξιοσημείωτα μειωμένη ακμή σε σχέση με τους υπόλοιπους.
- Κορέα: 32 ασθενείς με ακμή (ηλικίας 20-27 ετών) ακολούθησαν την κανονική τους διατροφή ή άλλαξαν σε χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για 10 εβδομάδες. Αυτοί που τροποποίησαν τη διατροφή τους παρατήρησαν λιγότερες βλάβες ακμής στο τέλος των 10 εβδομάδων.
- Τουρκία: 86 ασθενείς (50 με ακμή) κράτησαν ημερολόγιο διατροφής για 7 ημέρες. Παρατηρήθηκε πως αυτοί που ακολουθούσαν διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν την πιο σοβαρή ακμή.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το να ακολουθεί κανείς μία διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να μειώσει την ακμή επειδή μειώνονται οι απότομες κορυφώσεις του σακχάρου του αίματος που προκαλούν φλεγμονή σε όλο το σώμα. Αυτές οι κορυφώσεις μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή σμήγματος, της λιπαρότητας δηλαδή του δέρματος. Ο συνδυασμός φλεγμονής και αυξημένης λιπαρότητας προκαλούν την ακμή.
Το αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ακμής
Παρόλο που το γάλα αγελάδας είναι τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κάποιες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το γάλα αγελάδας (πλήρες, χαμηλών λιπαρών ή αποβουτυρωμένο) σχετίζεται με εξάρσεις ακμής.
Ο λόγος που το γάλα της αγελάδας αυξάνει ή χειροτερεύει την ακμή είναι μυστήριο, αλλά ενδέχεται να σχετίζεται με κάποιες ορμόνες που βρίσκονται μέσα στο γάλα και προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή προκαλεί την απόφραξη των πόρων και να οδηγήσει σε ακμή.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την εμφάνιση της ακμής με άλλα παράγωγα του γάλακτος, όπως το γιαούρτι ή το τυρί.
Τι σημαίνουν οι έρευνες για σένα;
Ενώ είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε αν και με ποιόν τρόπο η διατροφή μπορεί να χειροτερέψει την ακμή υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις άμεσα αν πιστεύεις πως κάτι στη διατροφή σου προκαλεί ή σου χειροτερεύει την ακμή. Οι δερματολόγοι συστήνουν να παρατηρήσεις τις εξάρσεις της ακμής και να αναρωτηθείς:
- Φαίνεται κάποια σύνδεση στην εμφάνιση ή την έξαρση της ακμής με κάτι που έτρωγες ή έπινες;
- Αν κάτι που κατανάλωσες ή κατανάλωνες φαίνεται να προκαλεί μία έξαρση στην ακμή σου, τότε τι γίνεται αν το κόψεις για μία μέρα, μία εβδομάδα ή ένα μήνα;
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής περιλαμβάνει την κατάλληλη περιποίηση του δέρματος και φαρμακευτική αγωγή
Ενώ η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο προκαλώντας ή χειροτερεύοντας την ήδη υπάρχουσα ακμή, το να διατηρούμε ένα δέρμα καθαρό και απαλλαγμένο από βλάβες χρειάζεται πολύ παραπάνω από μια αλλαγή στη διατροφή μας. Η καλλυντική φροντίδα του δέρματος πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη για λιπαρό ακνεϊκό δέρμα και να λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή όταν είναι απαραίτητη.