Ο ΔΕΡΜΑΪΟΣ είναι ο μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος. Συγκεκριμένα η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό θεσμό Euromelanoma, με κεντρικό μήνυμα: «Αφού μπορείς και το διακρίνεις, είναι σημάδι ότι πρέπει να το εξετάσεις». Το DermaClinicVolos συμμετέχει στη δράση αυτή ενημερώνοντας με «μύθους» και «αλήθειες» γύρω από την αντηλιακή προστασία.
Το αντηλιακό οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D
Μύθος
Το αντηλιακό δεν προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης D. Κλινικές μελέτες δεν πιστοποίησαν ποτέ ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μάλιστα, οι επικρατούσες μελέτες δείχνουν ότι όσοι χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μέσω της χρήσης αντηλιακού δεν είναι δυνατή καθώς δεν μπλοκάρει το 100% των ακτινών UVB. Το ποσοστό που καταφέρνει να περάσει είναι αρκετό για να διατηρήσει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.
Τα αντηλιακά είναι συνήθως πολύ λιπαρά
Μύθος
Οι νέες φόρμουλες των αντηλιακών προϊόντων δεν θυμίζουν σε τίποτα τις “βαριές” λευκές κρέμες του παρελθόντος. Ακόμα κι αν η επιδερμίδα είναι πολύ λιπαρή ή μικτή, δεν δικαιολογείται η αποφυγή χρήσης αντηλιακής κρέμας. Η σύγχρονη φαρμακευτική κοσμετολογία παρέχει ασφαλείς επιλογές ως προς την αντηλιακή προστασία για όλους τους τύπους δέρματος. Ανάμεσα στα τόσα πολλά διαφορετικά προϊόντα που κυκλοφορούν, ακόμα και η πιο λιπαρή επιδερμίδα μπορεί να βρει ένα ανάλαφρο αντηλιακό που να της ταιριάζει.
Οι πολύ ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες χρειάζονται έξτρα προστασία
Αλήθεια
Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες απαιτούν έξτρα προσοχή στην αντηλιακή προστασία, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες λόγω της μειωμένης μελανίνης και κατά συνέπεια να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καφέ κηλίδων (μέλασμα, χλόασμα, μελαγχρωματικές κηλίδες, εφηλίδες, κ.α) και ηλιακού εγκαύματος.
Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο όταν είμαστε έξω
Μύθος
Ο κίνδυνος του ηλιακού εγκαύματος από τις UVB ακτίνες φυσικά δεν υπάρχει σε εσωτερικούς χώρους , αλλά οι UVA ακτίνες που προκαλούν τη φωτογήρανση είναι υπαρκτές ακόμα και εκεί. Το δέρμα και συγκεκριμένα η επιδερμίδα παραμένει εκτεθειμένη κατά το πολύωρο «σκρολάρισμα» στις ηλεκτρονικές συσκευές και κινδυνεύει από το μπλε φως που εκπέμπουν. Οι σύγχρονες αντηλιακές κρέμες παρέχουν προστασία και από το blue light.
Η αντηλιακή κρέμα πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την ηλικία
Αλήθεια
Η αντηλιακή κρέμα που χρησιμοποιεί κάποιος όταν είναι στην ηλικία των 20 είναι πολύ πιθανό να μην ταιριάζει σε ένα πιο ώριμο δέρμα καθώς προκύπτουν νέες απαιτήσεις με την πάροδο του χρόνου (εμφάνιση γραμμών, ρυτίδων, λεκέδων, κ.α). Θα πρέπει έτσι να αναζητά κανείς μία σύνθεση που να καλύπτει τις νέες ανάγκες της επιδερμίδας ιδανικά μετά την επίσκεψη στον δερματολόγο.
Η ποσότητα της αντηλιακής κρέμας που πρέπει να εφαρμόζουμε έχει σημασία.
Αλήθεια
Οι περισσότεροι από εμάς εφαρμόζουμε ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού σε σχέση με εκείνη που χρειάζεται για να προστατευθεί επαρκώς η επιδερμίδα. Ποσότητα περίπου ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού στο πρόσωπο και αντίστοιχα με ένα μεγαλύτερο στο σώμα είναι ιδανική για να καλυφθούν όλα τα μέρη επαρκώς.
Δεν πρέπει να εφαρμόζουμε αντηλιακό τις μέρες που δεν έχει ήλιο.
Μύθος
Η εφαρμογή του αντηλιακού δεν είναι καλοκαιρινή υπόθεση. Πολλά άτομα πιστεύουν λανθασμένα ότι τις κρύες μέρες του χειμώνα η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας μειώνεται, και έτσι περιορίζονται οι βλαβερές συνέπειές της στην επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα, η καθημερινή έκθεση- ακόμη και τις μέρες με συννεφιά- στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς προστασία, ευθύνεται για το 80% των σημαδιών γήρανσης στην επιδερμίδα. Με άλλα λόγια η χρήση της αντηλιακής κρέμας είναι και χειμερινή υπόθεση είτε έχει ήλιο, είτε όχι και ιδιαίτερα όταν κάποιος απολαμβάνει τα χειμερινά σπορ στο βουνό.
Δεν χρειάζεται να ανανεώνουμε συχνά το αντηλιακό
Μύθος
Το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο με τρεις ώρες, έτσι ώστε η προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB να μην εξασθενεί. Επιπλέον η αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να εφαρμόζεται στη σωστή ποσότητα μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό
Μύθος και αλήθεια
Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται το αντηλιακό που έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ανοιχτό. Ακόμα κι αν η ημερομηνία λήξης του δεν έχει παρέλθει, ο δείκτης προστασίας σίγουρα έχει εξασθενήσει. Εάν παρόλα αυτά θέλει κάποιος να το χρησιμοποιήσει θα πρέπει να ελέγξει την υφή του πριν τη χρήση. Εάν η σύσταση του δεν είναι ομοιογενής ή αν μυρίζει παράξενα, τότε αυτό σημαίνει πως τα συστατικά έχουν αλλοιωθεί και έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους.
Κατερίνα Πλαβού