Αφαίρεση σπίλων (ελιών)

Κάποτε οι ελιές (σπίλοι) θεωρούνταν σημάδια ομορφιάς. Σε πολλούς ανθρώπους όμως είναι ενοχλητικοί,  δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα και ορισμένοι από αυτούς μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

  • Όταν οι σπίλοι παρουσιάσουν ασυμμετρία
  • Όταν παρουσιάζουν ανώμαλα όρια
  • Όταν αλλάξει το χρώμα τους ή όταν υπάρχουν διάφορα χρώματα
  • Όταν η βλάβη έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 5mm
  • Όταν παρουσιάζεται εξέλιξη της βλάβης σε σχήμα και μέγεθος

Όταν οι σπίλοι μετατραπούν σε καρκίνο που ονομάζεται μελάνωμα πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα πριν κάνουν μεταστάσεις

Πότε και πώς αφαιρούνται οι σπίλοι;

Όταν ένας σπίλος αφαιρείται για αισθητικούς σκοπούς , τραυματίζεται από τα ρούχα ή είναι ύποπτος για μελάνωμα μπορεί να αφαιρεθεί με ασφαλή τρόπο χειρουργικά και ανώδυνα με τοπική αναισθησία. Δίνεται ιδιαίτερη φροντίδα στην καλή αισθητική αποκατάσταση, ώστε να μείνει όσο το δυνατό πιο αόρατη ουλή.

Αφαίρεση με Laser

Οι σπίλοι που είναι διογκωμένοι μπορεί να αφαιρεθούν με  Laser CO2. Πρώτα αφαιρείται το προεξέχον τμήμα κατά εφαπτομένη (tangential excision) για να ελεγχθεί με βιοψία και κατόπιν με τη χρήση του Laser εξαχνώνεται το υπόλοιπο του σπίλου.

Απαραίτητος είναι ο δερματοσκοπικός έλεγχος των σπίλων πριν αποφασισθεί ποια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας των σπίλων σε κάθε περίπτωση.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χαρτογράφηση

Οι χρωματικές βλάβες στο δέρμα μπορεί να είναι καλοήθεις, όπως οι αποκαλούμενες ελιές (σπίλοι) μπορεί όμως να κρύβουν ένα καρκίνο του δέρματος. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την πλήρη θεραπεία τους  και γίνεται με πολλούς τρόπους. Η κλινική εξέταση από τον ειδικό Δερματολόγο γίνεται αρχικά με μεγεθυντικό φακό, κατόπιν με δερματοσκόπηση και ψηφιακό τρόπο με εξειδικευμένο γι’ αυτό το σκοπό ηλεκτρονικό υπολογιστή (ηλεκτρονικό δερματοσκόπιο). Η χαρτογράφηση των σπίλων γίνεται με φωτογράφηση και ανάλυση με ειδικό πρόγραμμα που μετράει τις χρωματικές αλλαγές, το σχήμα και το μέγεθος των σπίλων. Ο στόχος είναι η ανεύρεση στοιχείων για την έγκαιρη διάγνωση τύπων καρκίνου του δέρματος.

Ο γιατρός θα αποφασίσει αν χρειάζεται λήψη βιοψίας σε κάποιο μόρφωμα για περισσότερο έλεγχο.

GALLERY

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ