Βλαστοκύτταρα και θεραπείες

Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα, τα οποία με κατάλληλες συνθήκες μπορούν να μετατραπούν σε όλους τους τύπους κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Τα κύτταρα αυτά υπάρχουν σε κάθε όργανο μετά τη διάπλασή του και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της λειτουργίας του, αλλά και τη φυσική ανανέωσή του.

Ο λιπώδης ιστός είναι ο πιο πλούσιος σε βλαστοκύτταρα ιστός του ανθρώπου μετά τον πλακούντα και το ομφαλοπλακούντιο αίμα. Η διαδικασία λήψης είναι απλή και η εμπειρία από τις μέχρι τώρα χρήσεις τους έδειξε, ότι είναι κύτταρα ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Τα βλαστικά κύτταρα από το λιπώδη ιστό έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην επούλωση ελκώσεων, αναπλήρωση μαστού μετά από επέμβαση, αναπλήρωση οστών, σε οστεοαρθρίτιδες, ανάπλαση μυών, τενόντων, κερατοειδούς χιτώνα, περιοδοντίου, ανανέωση του γερασμένου δέρματος κ.α. Ήδη έχουν αρχίσει οι εφαρμογές τους να επεκτείνονται σε πολλές παθήσεις.

Εφαρμογές βλαστικών κυττάρων στη Δερματολογία

Τα βλαστικά κύτταρα εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία σε περιπτώσεις όπως:

  • Ανανέωση και σύσφιξη του γερασμένου δέρματος του προσώπου
  • Εξάλειψη της χαλάρωσης του δέρματος σε δύσκολα σημεία όπως είναι η περιοχή του λαιμού
  • Επούλωση και ταχεία αποκατάσταση τραυμάτων, εγκαυμάτων
  • Βελτίωση ουλών μετά από τραυματισμούς ή από ακμή
  • Θεραπεία της αλωπεκίας

Συλλογή βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό

Ο γιατρός μετά από τοπική αναισθησία αφαιρεί ένα πολύ μικρό τμήμα δέρματος με λίπος σε διάμετρο περίπου 3 χιλιοστών, όπως γίνεται στη λήψη βιοψίας δέρματος. Επίσης μπορεί να αναρροφηθεί λίπος με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης κατά τη διάρκεια της επέμβασης για αισθητικούς σκοπούς ή ειδικά για το σκοπό λήψης βλαστοκυττάρων.

Το υλικό τοποθετείται σε ειδική συσκευασία, συνεργάτης του εξειδικευμένου εργαστηρίου το παραλαμβάνει άμεσα και το μεταφέρει στο εργαστήριο. ‘Όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η επεξεργασία του υλικού, το εργαστήριο  χορηγεί «Πιστοποιητικό Κρυοσυντήρησης των Βλαστοκυττάρων».

Εφαρμογή βλαστικών κυττάρων

Μετά από 2 περίπου εβδομάδες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απομόνωσης των βλαστοκυττάρων και μετά από συνεννόηση με το εργαστήριο, ο γιατρός θα τα παραλάβει την ημέρα και ώρα που έχει ορισθεί η εφαρμογή τους στον ασθενή.

Η μέθοδος είναι ασφαλής, ανώδυνη και αποτελεσματική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

GALLERY

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ