Τριχόπτωση

Η εικόνα των μαλλιών παίζει ρόλο στην εμφάνιση και τη ψυχολογία του ασθενή.  Φυσιολογικά ένας αριθμός τριχών χάνεται και αντικαθίσταται από νέες τρίχες, οι οποίες αναπτύσσονται ακολουθώντας τον κανονικό κύκλο της ζωής τους (αναγενής - καταγενής - τελογενής φάση). Όταν όμως οι τρίχες που χάνονται είναι υπερβολικές σε αριθμό και δεν αντικαθίστανται όλες με νέες υγιείς τρίχες αρχίζει μια σταδιακή αραίωση των  μαλλιών που ονομάζεται αλωπεκία. Η αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπισθεί αφού πρώτα γίνει η διάγνωση και μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλές αιτίες. Κατά την πρώτη επίσκεψη ο Δερματολόγος θα πάρει καλό ιστορικό, για να προσδιορισθούν οι αιτίες.

Ορισμένες περιπτώσεις αλωπεκίας μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες, σε αυτοάνοσα νοσήματα ή στην κληρονομικότητα (η κοινή φαλάκρα). Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι οι λοιμώξεις, οι ορμονικές ανωμαλίες, η κακή διατροφή, τα φάρμακα, το χαμηλό επίπεδο σιδήρου στο αίμα ή οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο. Όποια κι αν είναι η αιτία υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Εκτός από την κλινική εξέταση υπάρχουν ειδικές διαγνωστικές μέθοδοι, όπως το φωτοτριχόγραμμα με τη χρήση ειδικού υπολογιστή, ο οποίος μετράει τις φάσεις ανάπτυξης των τριχών αν είναι φυσιολογικές ή όχι.

Ποιος είναι ο στόχος;

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της αλωπεκίας είναι η τριχοσκόπηση και συντελεί στα:

 • Να έχουμε σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένη διάγνωση για το είδος της τριχόπτωσης.
 • Να παρέχουμε άριστο κριτήριο για την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας της τριχόπτωσης.
 • Να καθορίσουμε την σημασία της τριχοσκόπησης στην παρακολούθηση της οποιασδήποτε θεραπείας για την τριχόπτωση στην πορεία του χρόνου.

Ποιές διαγνωστικές μέθοδοι υπάρχουν;

Τριχοσκόπηση

Η τριχοσκόπηση είναι  μέθοδος διάγνωσης των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής με τη χρήση του  δερματοσκοπίου.

Φωτοτριχόγραμμα

Η διαδικασία της αραίωσης των τριχών είναι τόσο σταδιακή που δεν είναι συχνά ορατή από την αρχή. Ως συνέπεια το άτομο που επηρεάζεται από αυτή δεν τη προσέχει άμεσα. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να συγκρίνει πώς αυτή πιθανόν εξελίσσεται, σταθεροποιείται ή αναστρέφεται. Με το φωτοτριχόγραμμα γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης των τριχοθυλακίων όσον αφορά στον αριθμό, στην ποιότητα και στο πάχος των τριχών, ανά 3μηνο ή 6μηνο. Αποτελεί ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης της προόδου της θεραπείας που συστήνεται, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράφουμε σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό  της επιφανείας του τριχωτού της κεφαλής, πριν και μετά.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν;

 • Φαρμακευτικά σκευάσματα που εφαρμόζει ο ασθενής στο σπίτι τοπικά
 • Φαρμακευτικά σκευάσματα που εφαρμόζει αποκλειστικά ο ιατρός στο θεραπευτικό κέντρο.
 • Σκευάσματα που παίρνει ο ασθενής από το στόμα και τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη των τριχών.
 • Μεσοθεραπεία με διαλύματα που ενισχύουν τα μαλλιά και καταστέλλουν την αιτία που προκαλεί την τριχόπτωση.
 • Μεσοθεραπεία με αυτόλογους παράγοντες όπως είναι το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα του αίματος (PRP Platelet Rich Plasma)
 • Βλαστοκύτταρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η βοήθεια των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της τριχόπτωσης

Μια μικρή αφαίρεση λιπώδους ιστού από το σώμα σας αρκεί για να αποκαταστήσετε τα χαμένα μαλλιά και να τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας.

Τα πλεονεκτήματα από τη θεραπεία αλωπεκίας με τη χρήση βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού είναι:

 • Ενεργοποίηση της ανάπτυξης νέων τριχών
 • Άμεσα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες θεραπείες
 • Αποκατάσταση της αλωπεκίας χωρίς τη λήψη ή και την εφαρμογή φαρμάκων
 • Επιστροφή του ασθενούς την ίδια ημέρα στην εργασία του

Το εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται το ιατρείο  διαθέτει  πιστοποιημένο σύστημα αποθήκευσης βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού για πολλαπλές μελλοντικές χρήσεις και εφαρμογές της αναγεννητικής ιατρικής

GALLERY

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ