Φίμωση – Βραχύς χαλινός

Τι είναι η φίμωση και τι η περιτομή;

Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία δεν υποχωρεί η ακροποσθία, δηλαδή το δέρμα που καλύπτει τη κεφαλή του πέους (βάλανος).

Χαλινός είναι μια πτυχή δέρματος στην κάτω επιφάνεια του πέους που ενώνει την βάλανο (κεφαλή του πέους)με το δέρμα του πέους (το «πετσάκι»).

Ο βραχύς χαλινός είναι πιο κοντός (βραχύς) από το φυσιολογικό και σαν συνέπεια έχει να έλκει την βάλανο προς τα εμπρός κατά την στύση ή να μην επιτρέπει την πλήρη αποκάλυψη της βαλάνου. Πρόκειται για ένα εκ γενετής πρόβλημα. Δεν συμβαίνει σε όλους τους άνδρες αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό. Γίνεται αντιληπτό κυρίως κατά την περίοδο της εφηβείας, με την έναρξη της σεξουαλικών επαφών.

Η περιτομή είναι μία επέμβαση που γίνεται στους άνδρες από τα βάθη της ιστορίας για λόγους θρησκευτικούς, κοινωνικούς ή και τα δύο.

Η περιτομή συνιστάται σε κάθε περίπτωση όπου ο άντρας ή το παιδί δεν μπορεί να αποκαλύψει τη βάλανο ή όταν η βάλανος αποκαλύπτεται, αλλά δημιουργεί προβλήματα στένωσης και πόνου κατά τη στύση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η περιτομή έχει αποδειχθεί με επιστημονικές μελέτες, ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Μειωμένο κίνδυνο των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
  • Μείωση του κινδύνου για ορισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στους άνδρες (κονδυλώματα, HIV, έρπητα, σύφιλη)
  • Πρόληψη της βαλανοποσθίτιδας (φλεγμονή της βαλάνου και της ακροποσθίας)
  • Πρόληψη της παραφίμωσης (αδυναμία να επιστρέψει η ακροποσθία στην αρχική της θέση)
  • Η περιτομή καθιστά επίσης ευκολότερη την καθαριότητα και την καλύτερη υγιεινή του πέους.

Αποκατάσταση

Η περιτομή αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο αποκατάστασης της φίμωσης. Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Για την τομή ενδείκνυται η χρήση συσκευής Laser. Η  διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και αναίμακτη εφόσον γίνεται χρήση της συσκευής Laser. Ο ασθενής φεύγει και συνεχίζει άμεσα τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Όσον αφορά τους ασθενείς με βραχύ χαλινό η αποκατάσταση γίνεται στον χώρο του ιατρείου, με τοπική αναισθησία και την χρήση Laser. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη, αναίμακτη με άριστο αποτέλεσμα και άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.

GALLERY

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ