Μέθοδος Mohs

Η μικρογραφική μέθοδος Mohs είναι η πλέον αξιόπιστη τεχνική χειρουργικής αφαίρεσης πολλών καρκίνων του δέρματος. Η μέθοδος γίνεται σε στάδια, περιλαμβάνοντας και τον έλεγχο στο εργαστήριο, ενώ ο ασθενής περιμένει. Ακολουθώντας τη μέθοδο αυτή αφαιρείται χειρουργικά ο καρκίνος, στη συνέχεια γίνεται η χαρτογράφησή του κι αμέσως μετά ακολουθεί άμεση μικροσκοπική εξέταση με ταχεία βιοψία. Ελέγχονται τα όρια και το βάθος των τμημάτων του όγκου και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν υπολείμματα καρκινικών κυττάρων, αμέσως ακολουθεί δεύτερη ή τρίτη διαδοχική αφαίρεση μέχρις ότου αποδειχθεί στο μικροσκόπιο, ότι αφαιρέθηκε όλη η βλάβη. Κατόπιν γίνεται η αισθητική αποκατάσταση του τραύματος.

Βασικοκυτταρικός καρκίνος

Είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος, αναπτύσσεται από τα βασικά κύτταρα της επιδερμίδας, το πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Εμφανίζεται σαν ένα γυαλιστερό, διάφανο ή μαργαριτοειδές εξόγκωμα ή σαν μια πληγή που δεν επουλώνεται ή σαν ρόδινη διόγκωση, ή σαν ερεθισμένη κηλίδα του δέρματος, ή σαν κηρώδης ουλή. Εμφανίζεται συχνότερα σε περιοχές, που το δέρμα εκτίθεται επί μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, αυτιά, στήθος, πλάτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαβαίνει την καταστροφή στους γύρω ιστούς.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτός ο καρκίνος ξεκινάει από τα κύτταρα της ακανθωτής στοιβάδας που βρίσκεται στην επιδερμίδα. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα έχει την εμφάνιση μιας βλάβης με λέπια ή κρούστα σε κοκκινωπό χρώμα με ερεθισμένη βάση, που μπορεί να κάνει και διόγκωση, ή σαν μία πληγή που δεν επουλώνεται ή απλώς μία βλάβη με λέπια. Αναπτύσσεται σε περιοχές του σώματος, οι οποίες συχνά εκτίθενται στον ήλιο, αλλά και οπουδήποτε αλλού ακόμη και σε περιοχές που δεν εκτίθενται σχεδόν ποτέ στο ηλιακό φως. Απαιτείται η ταχεία θεραπεία για να προληφθεί η καταστροφή άλλων ιστών τοπικά ή σε άλλες περιοχές του σώματος.

Μελάνωμα

Αυτός ο καρκίνος ξεκινάει από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που προμηθεύουν το χρώμα στο δέρμα. Το μελάνωμα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους του δέρματος, επειδή μπορεί να διασπαρθεί πολύ γρήγορα μέσα στο σώμα. Με την έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία τα περισσότερα μελανώματα θεραπεύονται εύκολα με μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Αν το μελάνωμα φύγει από το δέρμα και εξαπλωθεί μέσα στο σώμα η πιθανότητα ίασης πέφτει δραματικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είναι η Mohs κατάλληλη για μένα;

Ναι, γιατί αποτελεί την πιο αξιόπιστη χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης τόσο Βασικοκυτταρικών όσο και Ακανθοκυτταρικών καρκίνων του δέρματος. Η τεχνική εφαρμόζεται και σε ορισμένους τύπους Μελανώματος. Επίσης, είναι η κατάλληλη μέθοδος για περιοχές που είναι σημαντικές για τη λειτουργικότητα ή την αισθητική, όπως κοντά στα μάτια, μύτη, αυτιά, χείλη, δάχτυλα, τριχωτό κεφαλής ή γεννητικά όργανα.  Η Mohs συστήνεται και σε καρκινώματα που είναι μεγάλα, επιθετικά, μεγαλώνουν γρήγορα, έχουν ακαθόριστα όρια ή ξαναεμφανίσθηκαν μετά από μια προηγούμενη θεραπεία.

Ακριβή αποτελέσματα

  • Η ταχεία βιοψία γίνεται την  ίδια μέρα
  • Λεπτομερής έλεγχος των ορίων της βλάβης
  • Εξοικονόμηση υγιούς δέρματος
  • Μέγιστη αισθητική αποκατάσταση

Είναι η πιο αξιόπιστη από όλες τις θεραπείες για όλους τους καρκίνους του δέρματος γιατί εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά ίασης κατά 98 έως 99%.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

  • Όλη η διαδικασία γίνεται σε μία μέρα
  • Τοπική αναισθησία

GALLERY

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ