Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες παρατηρούν, ότι το δέρμα τους είναι ωραίο, υγιές και λαμπερό, όπως δεν ήταν ποτέ πριν. Αντίθετα μερικές εγκυμονούσες ταλαιπωρούνται από ερεθισμένα σπυράκια ακμής, που προκαλούνται από αύξηση των ανδρογόνων ορμονών. Πολλές γυναίκες μπορεί να μη δίνουν σημασία σε αυτό το πρόβλημα, που ίσως εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι δερματολόγοι όμως παρατηρούν, ότι συχνά εγκυμονούσες ασθενείς προσέχουν περισσότερο από ποτέ τις συνεχείς αλλαγές στην εμφάνιση, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν την ψυχολογία τους.
Τα καλά νέα είναι ότι η ακμή, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Η λύση είναι η εγκυμονούσα να συμβουλευτεί έναν δερματολόγο ώστε να εφαρμόσει τις πιο κατάλληλες θεραπείες σύμφωνα με τον τύπο της ακμής και τη γενικότερη κατάσταση.
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Μερικά φάρμακα μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα για συγγενή νοσήματα εάν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για αυτό και εθνικοί οργανισμοί υγείας όπως το FDA (Food and Drug Administration) των ΗΠΑ τα κατέταξε σε πέντε κατηγορίες ως προς την ασφάλεια. (βλέπε παράρτημα) Φάρμακα, που ανήκουν στην κατηγορία Β θεωρούνται ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δε δημιουργούν προβλήματα στο έμβρυο. Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με:
- Ήπια σαπούνια προσώπου
- Γλυκολικό οξύ
- Τοπικά αντιβιοτικά (Ερυθρομυκίνη, Κλινδαμυκίνη)
- Μετρονιδαζόλη
Από όλες τις τοπικές θεραπείες προτιμότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η χρήση σκευάσματος Αζελαϊκού Οξέος, επειδή προσφέρει ένα ακόμα πλεονέκτημα: βελτιώνει τα προβλήματα χρωματισμού, που συχνά παρουσιάζονται κατά την εγκυμοσύνη, το λεγόμενο χλόασμα ή μέλασμα (πανάδες).
Συστηματική θεραπεία
Σε περίπτωση, που οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στην τοπική θεραπεία ακμής, ή αν η ακμή εμφανίζει επιδείνωση, συστήνεται θεραπεία από του στόματος. Είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η συστηματική χορήγηση φαρμάκων κατά της διάρκεια της κύησης, αλλά αν κρίνεται απαραίτητη μπορεί να χορηγηθούν τα τρία αντιβιοτικά που ανήκουν στην κατηγορία Β, τα οποία θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά:
- Αζιθρομυκίνη
- Κεφαλεξίνη
- Ερυθρομυκίνη
Σε σπάνιες περιπτώσεις σοβαρής ακμής μπορεί να προστεθεί κορτιζόνη από του στόματος για να προληφθεί η δημιουργία ουλών.
Θεραπείες βασισμένες σε πηγές φωτός
Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες ακμής βασισμένες στο φως, οι οποίες μπορούν να εφαρμοσθούν σε εγκυμονούσες αν δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Σε αυτά την κατηγορία ανήκει η θεραπεία με Intense Pulsed Light (IPL), όπως το Lime Light της Cutera.
Πριν την εγκυμοσύνη
- Προσπαθήστε να ελέγξετε την ακμή πριν μείνετε έγκυες. Αν μία γυναίκα κάνει θεραπεία ακμής πριν την εγκυμοσύνη μπορεί αυτή να επιδεινωθεί αν διακόψει τη θεραπεία που παίρνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Οι γυναίκες θα πρέπει να διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη. Μελέτες έδειξαν ότι εάν μία γυναίκα είναι υπέρβαρη πριν την εγκυμοσύνη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το αγόρι, που θα γεννηθεί να φτάσει στην εφηβεία σε πρωιμότερη ηλικία και επομένως να παρουσιάσει ακμή νωρίτερα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Πλένετε το δέρμα με άφθονο νερό και ήπια καθαριστικά ή αφρούς. Αποφύγετε καθαριστικά που περιέχουν κόκκους για απολέπιση, επειδή είναι πολύ ερεθιστικά στο δέρμα, το οποίο ήδη είναι ερεθισμένο από την ακμή.
- Χρησιμοποιήστε καθημερινά ένα αντιηλιακό ευρέως φάσματος, που να προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB με δείκτη προστασίας (SPF) 30 και άνω, ώστε να προστατεύσετε το δέρμα από χρωματικές αλλοιώσεις που συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτιμήστε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, τα οποία περιέχουν ψευδάργυρο ή τιτάνιο
Μετά την εγκυμοσύνη
- Εάν μία γυναίκα θηλάσει, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα ίδια σκευάσματα όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Γενικά, εάν ένα φάρμακο είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η χρήση του είναι ασφαλής και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.
Γενικά, αν μία γυναίκα παρουσιάσει ακμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συστήνεται να συμβουλευτεί για τις θεραπευτικές της επιλογές το δερματολόγο. Οι δερματολόγοι συχνά συνεργάζονται με τους γυναικολόγους, ώστε να αντιμετωπίσουν την ακμή με φάρμακα που ανήκουν στην ασφαλή φαρμακευτική κατηγορία σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων.
Η ακμή είναι μία κατάσταση που δεν πρέπει να παραμεληθεί λόγω της εγκυμοσύνης, γιατί είναι σημαντικό για τις γυναίκες να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα στην περίοδο, που ακολουθεί τον τοκετό, όπου η γυναίκα είναι ευάλωτη σε καταστάσεις όπως η επιλόχειος κατάθλιψη.
Παράρτημα
Οι πέντε κατηγορίες φαρμάκων, όπως κατατάχθηκαν από τον οργανισμό φαρμάκων FDA, ενδεικτικές ως προς την ασφάλεια για πρόκληση γενετικών ανωμαλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α
Φάρμακα, τα οποία μετά από μελέτες πιστοποιήθηκαν ως ασφαλή σε έγκυες γυναίκες.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β
Φάρμακα, τα οποία δοκιμάστηκαν σε εγκυμονούντα ζώα και έδειξαν ότι δεν δημιουργούν καθόλου πρόβλημα στο έμβρυο και επομένως θεωρούνται ασφαλή και στις έγκυες γυναίκες.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ
Φάρμακα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο έμβρυο, όπως αναφέρθηκε μετά από μελέτες σε ανθρώπους. (Μπορεί να χρησιμοποιηθούν με προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο όταν είναι σημαντικό το όφελος).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ
Φάρμακα, τα οποία προκάλεσαν ανωμαλίες στο έμβρυο σε ανθρώπους ή ζώα.
Επίσης φάρμακα τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί από τον οργανισμό φαρμάκων θεωρούνται ως κατηγορία Ν.