Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην συνολική υγεία του οργανισμού. Ακριβώς για αυτό εξίσου σημαντική είναι η επίδρασή της στην επιδερμίδα. Μικρές καθημερινές συνήθειες μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να συμβάλλουν ώστε το δέρμα να αποκτήσει υγιή λάμψη και ελαστικότητα σε συνδυασμό με την καθημερινή φροντίδα.
Tips για ένα φωτεινό και λαμπερό δέρμα:
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
- Βάλτε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά στην καθημερινή σας διατροφή καθώς οι ουσίες αυτές προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας
- Κοιμηθείτε εφόσον μπορείτε περίπου 7-8 ώρες και διατηρήστε συνήθειες ύπνου που σας ηρεμούν
- Προσθέστε δραστηριότητες που προάγουν την ευεξία και μειώνουν το στρες
- Πιείτε νερό! Η ικανοποιητική ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά στην αναπλήρωση της υγρασίας
- Προσθέστε κίνηση στην καθημερινότητά σας είτε υιοθετώντας απλές καθημερινές συνήθειες είτε εφαρμόζοντας ένα απλό πρόγραμμα άσκησης.
- Προσθέστε “χρώμα” στη διατροφή σας γιατί έτσι θα προσλαμβάνετε τις απαραίτητες διατροφικές ουσίες από όλες τις κατηγορίες τροφών
- Εφαρμόστε καθημερινά ένα skin care που σας ταιριάζει και περιλαμβάνει τον καθαρισμό της επιδερμίδας τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, την ενυδάτωση και την απολέπιση σε τακτά διαστήματα. Μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία καθόλη τη διάρκεια του χρόνου
- Συμβουλευτείτε το δερματολόγο γιατί είναι εκείνος που γνωρίζει το δέρμα καλύτερα από οποιονδήποτε και μπορεί να σας βοηθήσει ουσιαστικά
Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην λάμψη της επιδερμίδας, στον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο και στην ελαστικότητα του δέρματος είναι:
- Ο ψευδάργυρος ο οποίος βοηθά στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου με αποτέλεσμα ένα σφριγηλό και ελαστικό δέρμα. Περιέχεται σε τροφές όπως το σουσάμι.
- Η βιταμίνη C το θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και συμβάλλει στην λάμψη του δέρματος. Προσθέτοντας τη θαυματουργή αυτή ουσία στην καθημερινή διατροφή είναι δυνατό να αντιστραφεί η φωτογήρανση.
- Το β-καροτένιο το οποίο αποτρέπει τις βλάβες που δημιουργούνται από τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από τη δημιουργία νέων μελαγχρωματικών κηλίδων. Περιέχεται όπως είναι αντιληπτό στα καρότα
- Τα φλαβονοειδή τα οποία είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις με πολλές παραλλαγές και είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, Ε, C και Α. Συμβάλλουν στην εξομοίωση του χρωματικού τόνου και βρίσκονται στα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μαρούλι κ.α.
- Τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα τόσο στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και της διατήρησης της υγείας του δέρματος. Περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί κ.α. Στην περίπτωση που είστε vegan προτιμήστε σπόρους λιναριού ή chia
- Η κουρκουμίνη η οποία προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής παρέχοντας αντιμικροβιακές και επουλωτικές ιδιότητες. Υπάρχει στον κουρκουμά
- Η βιταμίνη Α η οποία συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου ενισχύοντας έτσι την σφριγηλότητα αλλά και την λάμψη της επιδερμίδας που χάνονται με το χρόνο. Κόκκινα, πορτοκαλί και πράσινα λαχανικά, όπως καρότα και γλυκοπατάτες, λιπαρά ψάρια, συκώτι, κρόκος αυγού και γαλακτοκομικά, είναι πηγές που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά επίπεδα βιταμίνης Α
- Η βιταμίνη Ε η οποία συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ενυδάτωση του δέρματος συγκρατώντας την υγρασία που χάνεται σταδιακά με την ηλικία και υπάρχει άφθονη στους ώμους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, ηλιόσπορο, αμύγδαλα κ.α
- Οι κατεχίνες οι οποίες είναι ισχυρές πολυφαινόλες και εμποδίζουν τη γήρανση του δέρματος. Ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί, ένα φλυτζάνι πράσινο τσάι ή ένα μήλο παρέχουν στον οργανισμό τις πολύτιμες αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες
- Το λυκοπένιο (μορφή καροτενοειδούς) το οποίο βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά με κόκκινο χρώμα και παρέχει προστασία στο δέρμα από τις ακτίνες UV. Παράλληλα μειώνει την παραγωγή σμήγματος και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου
- Η ρεσβερατρόλη η οποία είναι τύπος πολυφαινόλης. Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό καθώς συγκρατεί τις επιπτώσεις των ελεύθερων σωματιδίων της ατμόσφαιρας καθώς και τις επιπτώσεις της ρύπανσης.
Βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στον φλοιό των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα του δάσους (blueberries, cranberries)
Επιμέλεια κειμένου για το DermaClinicVolos – Πλαβού Κατερίνα