Δώστε τέλος στην τριχόπτωση

 

 

PRP (PLATELET RICH PLASMA):

Η ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ

Μια νέα προσέγγιση για θεραπεία στις αλωπεκίες είναι η μέθοδος εφαρμογής αυτόλογου πλάσματος εμπλουτισμένου με αιμοπετάλια (PRP: Platelet Rich Plasma). Αυτό επίσης αναφέρεται και ως αυτόλoγη κυτταρική αναγέννηση (ACR: Autologous Cellular Regeneration). Πρόκειται για μια πολύ ασφαλή και εύχρηστη διαδικασία η οποία από μόνη της ή και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Με τι τρόπο γίνεται η κυτταρική ανάπλαση;

Το Platelet Rich Plasma (PRP) είναι συμπυκνωμένα αιμοπετάλια μέσα σε μικρή ποσότητα πλάσματος.  Η χρήση του PRP εκμεταλλεύεται  τις ιδιότητες των αιμοπεταλίων να επουλώνουν και να αναπαράγουν τους ιστούς του δέρματος και των τριχικών θυλάκων. Επίσης εξισορροπεί το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού.  Το PRP έχει πυκνότητα συγκέντρωσης σε αιμοπετάλια 4 με 7 φορές περισσότερη από το σύνολο του αίματος και σε αυτό το επίπεδο αποδείχθηκε ότι παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η υψηλή συγκέντρωση σε PRP αυξάνει την ποσότητα των αναπτυξιακών παραγόντων, οι οποίοι απελευθερώνονται όταν εφαρμόζεται σε κάποια περιοχή.

Οι  αναπτυξιακοί παράγοντες, οι οποίοι απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια  είναι υπεύθυνοι για την

  • ανάπλαση των ιστών
  • αύξηση παραγωγής κολλαγόνου
  • ανάπτυξη αγγείων
  • ανάπλαση τριχικών θυλάκων
  • ανάπλαση της επιδερμίδας

Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος;

Γίνεται λήψη 10 με 20cc φλεβικού αίματος, το οποίο κατόπιν φυγοκεντρείται.   Το πλάσμα και τα αιμοπετάλια, τα οποία έχουν ήδη διαχωριστεί,  αναρροφώνται σε σύριγγες, όπου μετά από ειδική επεξεργασία ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων είναι έτοιμα για χρήση. Το PRPμπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ως μεσοθεραπεία με πολλούς νυγμούς μέσα στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από τη χρήση dermaroller.

Όλη η διαδικασία διαρκεί από 45 λεπτά έως 1 ώρα

Πονάει η διαδικασία;

Η λήψη του αίματος γίνεται όπως για μια αιματολογική εξέταση. Οι ενέσεις στο τριχωτό της κεφαλής γίνονται με πολύ λεπτή βελόνη επιφανειακά και αν προηγηθεί επάλειψη με αναισθητική αλοιφή ο πόνος είναι αμελητέος.

Ποια προβλήματα μαλλιών μπορεί να επωφεληθούν από τη θεραπεία;

  • Διάχυτη ανδρογεννητική αλωπεκία (ανδρική φαλάκρα)
  • Διάχυτη αλωπεκία στις γυναίκες
  • Τελογενής διάχυτη αλωπεκία
  • Γυροειδής αλωπεκία
  • Ουλωτικές αλωπεκίες ( Ατροφικός λειχήνα;ς, Ερυθηματώδης λύκος)

Σκοπός της θεραπείας είναι η ανάπτυξη νέας τριχοφυϊας, η αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στα αυτοάνοσα νοσήματα με αποτέλεσμα πιο υγιή και πυκνά μαλλιά.

Ποια άτομα είναι κατάλληλα για τη θεραπεία;

Άτομα όλων των ηλικιών μέχρι 80 ετών είναι κατάλληλα για τη θεραπεία.

Αποκλείονται από τη μέθοδο άτομα τα οποία παρουσιάζουν παθήσεις όπως καρκίνο, μη φυσιολογικές λειτουργίες των αιμοπεταλίων, καθώς και ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Τι αποτελέσματα περιμένουμε και πότε;

Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 4 εβδομάδες και η βελτίωση συνεχίζει βαθμιαία επί πολλούς μήνες. Διακόπτεται ο κνησμός, η φλεγμονή και αυξάνει το πάχος και η πυκνότητα των μαλλιών. Η βελτίωση συνεχίζει επί 12 μήνες. Πτωχότερα είναι τα αποτελέσματα σε άτομα που καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ και σε περιπτώσεις ουλωτικής αλωπεκίας όπου έχουν καταστραφεί οι θύλακες των τριχών μαζί με τα βλαστοκύτταρα τους. Όμως, ακόμη και σε αυτή τη μη αναστρέψιμη απώλεια μαλλιών μπορεί να παρατηρηθεί έλεγχος και περιορισμός του νοσήματος κατά 82%, καθώς και αύξηση της τριχοφυΐας κατά 17%

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζεται το PRP;

Συνήθως συστήνεται μια θεραπεία το μήνα επί 2 ή 3 μήνες και συντήρηση με μία φορά το χρόνο ή ανά 6 μήνες, ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος

Υπάρχουν παρενέργειες;
Πρόκειται για μέθοδο που δε δημιουργεί ανεπιθύμητες ενέργειες, επειδή χρησιμοποιείται υλικό του ίδιου ατόμου. Εκχυμώσεις στο σημείο των ενέσεων ή στη φλεβική παρακέντηση ή ελαφρό οίδημα που διαρκεί 12-24 ώρες είναι αναμενόμενα και όχι σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ENTER ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ